New uses for old bunkers #2 – Bunkerologi – Basecamp Nesheim

Whilst it isn’t native to the UK, I didn’t actually invent the expression ‘bunkerology’. I’d seen it used in various continental internet postings, with various spellings – bunkerologie, bunkerologi etc.

The photos here are from a Norwegian group of artists and architects called  ‘Bunkerologi’ (http://www.bunkerologi.no).

Over the last decade they have undertaken a variety of conceptual, temporary installation and/or permanent conversions to a few of the hundreds of Atlantikwall bunkers left long the Norwegian coast. The group take as their starting point that these bunkers are ubiquitous and can be reconceptualised as ‘rooms in nature’.

The following is their own description of their 2005 project, ‘Basecamp Nesheim’:

“The surroundings of Nesheim, situated on the island Bjergøy on the west coast of Norway, is mostly being used as a recreational area. People enjoy the surroundings there by going to the beach, fishing, hiking. An old German Atlantikwall bunker lies in this landscape, as part of the surroundings. The scattered remains of the Atlantikwall along the Norwegian coastline are spontaneously being used by visitors in new ways. The project Basecamp Nesheim makes this recreational usage of the ‘loaded’ heritage visible and invites new visitors to use it. A light, wooden structure, added on top of the heavy concrete bunker, functions as a resting place and a viewpoint. In all its innocence, it shows that the war heritage is still alive. With a temporary and removable addition, Basecamp Nesheim puts a focus on the ex-German bunker as cultural heritage, new ways of using it and the communication with its agricultural surroundings.

The black wooden box is called Basecamp Nesheim, referring to its military history as well as the new function it has gotten as a resting point. This ambiguity is being felt when entering the black wooden box. Through narrow openings, which reminds of the original openings in bunkers, the characteristic agricultural landscape is being presented and the main view opens up towards the sea. Inside, Basecamp Nesheim gives a safe and comforting, but at the same time a narrow and frightening feeling. This is due to the small,divided space as well as the little streaks of light coming in.

When lit at night, the outboard construction gives the bunker an unexpected livelihood. This parasitical piece of architecture is a comment of a new generation, which rediscovered the bunkers of the Atlantikwall.”

Text from: http://congres2010.atlantikwallplatform.eu/english/expo/

Images from: www.stivkuling.no

 

Advertisements

About lukebennett13
Reader & Course Leader, BSc Hons Real Estate, Sheffield Hallam University, UK. I TEACH: built environment law to construction, surveying, real estate and environmental management students. I RESEARCH: metal theft; urban exploration & recreational trespass; occupiers' perceptions of liability for their premises. I THINK: about the links between ideas, materialities and practices in the built environment. I WAS: an environmental lawyer working in commercial practice for 17 years before I joined academia in 2007. I EXPLAIN: the aims of my blogsite site here: https://lukebennett13.wordpress.com/2012/02/15/prosaic/ LINKS: Twitter: @lukebennett13; Archive: http://shu.academia.edu/lukebennett. EPITAPH: “He lived at a little distance from his body, regarding his own acts with doubtful side-glances.” James Joyce, Dubliners

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: